Millaiset ovat hyvät nettisivut? Nettisivujen suunnittelu tärkeässä roolissa

nettisivujen suunnittelu

Vuoden 2021 alussa internetistä löytyi 1,197,982,359 nettisivua. Jotta tästä määrästä voi erottautua, täytyy nettisivujen suunnittelu tehdä huolella.

Mutta millaiset ovat hyvät nettisivut? Entä mitä suunnittelussa kannattaa huomioida?

Nettisivujen suunnittelu voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan, käytettävyyden suunnitteluun sekä ulkoasun suunnitteluun. Näiden osa-alueiden alla on erilaisia asioita, jotka vaikuttavat osaltaan nettisivuihin.

Nettisivujen käytettävyys

Sivujen tulee olla helppokäyttöiset, eli niillä liikkuminen on loogista ja mukavaa. Käyttäjän ei pitäisi koskaan päätyä umpikujaan, vaan hänet ohjataan toimimaan ja liikkumaan sivustolla luontevasti. Käyttäjän tulisi helposti löytää etsimäänsä sisältöä ja myös riittävästi tietoa, mitä hän tulee nettisivuilta hakemaan.

Hyvillä nettisivuilla on tavoite

Ilman tavoitetta nettisivut eivät palvele mitään tai ketään. Hyvät sivut ohjaavat kävijääsi kohti tavoitettasi, oli se sitten kerätä liidejä, jakaa sisältöä, myydä enemmän tai mitä vain. Hyvä nettisivujen suunnittelu takaa sen, että tavoite voidaan toteuttaa ja että sen edistymistä voidaan myös seurata.

Nettisivut ohjaavat toimimaan

Jotta saat asiakkaasi toimimaan, on nettisivuilla oltava toimintakehoite. Tilaa uutiskirje jättämällä yhteystietosi, lataa maksuton opas, osta verkkokaupasta, jaa blogiteksti sosiaalisessa mediassa… Pääasia, että sivuja selaavalle henkilölle tämä kaikki on helppoa.

Kaikilla laitteilla

Sivujen pitää olla kaikkien käytettävissä, kaikilla laitteilla. Responsiiviset sivut skaalautuvat kauniisti eri päätelaitteille. Nykyisin sivuilla kuin sivuilla mobiilikävijöiden määrät ovat 50 -80 % käyttäjistä, joten heidät kannattaa ensisijaisesti huomioida ja mobiilioptimoida sisältö.

Sivujen latautumisaika

Kukaan ei jaksa hitaita sivuja, kun ne vaan lataa ja lataa. Sivuston tekniikkaa kannattaa keventää mahdollisimman paljon ja pitää lisäosien määrä kurissa. Kuvien osalta on hyvä tehdä niistä verkkoon sopivan kokoisia.

Verkkosivujen ulkoasun ja sisällön suunnittelu

Ulkoasu on se, mikä tekee useimmille meistä vaikuttavuuden ilmiön. Eli miltä sivut näyttävät ja kuinka yrityksen ilme ja henki tulee niissä esille, on äärimmäisen tärkeää erottautumisessa miljardeista nettisivuista.

Sisältö

Nettisivujen tulisi tarjota kävijälleen mielenkiintoista sisältöä, jotta kävijä viihtyy sivustolla pitempään kuin ole edes ajatellut. Lisäksi hakukoneet arvostavat, että sivustolla on riittävästi laadukasta tekstisisältöä, joten ei ole yhdentekevää, mitä ja kuinka paljon sivuille kirjottaa.

Saavutettavuus

Nettisivujen ulkoasun tulisi ottaa huomioon kaikki käyttäjät, eli että sivusto on saavutettava. Saavutettavuuden osalta värien kontrasti on erityisen tärkeää huomioida. Voit lukea lisää saavutettavuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä täältä.

Nettisivujen suunnittelu kantaa pitkälle

Valitettavan usein nettisivut halutaan halvimmalla mahdollisella hinnalla, ilman, että pysähdytään miettimään sivujen tarkoitusta. Tästä syystä monesti verkkosivut eivät täytä niille asetettuja odotuksia. Kun nettisivujen suunnittelu tehdään huolella monelta näkökannalta, palvelevat sivut pitempään ja paremmin tavoitteita.