Nettisivujen suunnittelu mobiili edellä

Olet varmasti joskus avannut sellaisen nettisivun, josta puhelimen ruutu rajaa puolet pois. Tekstit eivät näy kokonaan ja kuvistakin esillä on vain palanen. Responsiivisella sivustolla tämänkaltaisia ongelmia ei tule vastaan, vaan ne näkyvät kaikilla laitteilla nätisti.

Mutta miksi juuri mobiili on se, mihin kannattaa panostaa, kun kyseessä on nettisivujen suunnittelu?

Maailmanlaajuisesti 56% netin käytöstä tapahtuu mobiililaitteilla. Kasvu on ollut huimaa ja 5G teknologian myötä voidaan olettaa, että puhelimien valta-asema vain lisääntyy entisestään. Kannattaa siis viimeistään nyt varmistaa, että omat nettisivut ovat myös puhelimella hyvän näköiset ja toimivat, jotta potentiaaliset asiakkaat eivät karkaa sen takia muualle.

nettisivujen suunnittelu mobiili edellä

Mitä kannattaa huomioida responsiivisten nettisivujen suunnittelussa?

Pöytäkoneella tai läppärillä ruudun selaustapa on erilainen kuin mobiilissa. Puhelimella on luontaisempaa rullata näyttöä alas kuin klikkailla erilaisia elementtejä. Nykyisin trendinä on tehdä enemmän scrollattavia sivuja, jotka palvelevat kaikkia käyttäjiä.

Kuvien osalta kannattaa huomioida, että puhelimen näyttö tukee paremmin pystykuvia ja pöytäkone tai läppäri vaakakuvia. Nettisivujen suunnittelu onkin syytä tehdä kahdelle eri mallille, vaikka samat sivupohjat toistuvatkin. Näin voidaan taata, että sivut näyttävät jokaiselle käyttäjälle laadukkailta.

Tekstien osalta mobiilikäyttäjille voidaan tehdä ”tiivistetyt” tekstit, eli siis mikäli luettavaa on paljon, osa teksteistä voidaan piilottaa mobiilissa. Tällöin käyttäjäkokemus säilyy miellyttävämpänä. On myös tutkittu, että pöytäkoneella käyttäjät viihtyvät nettisivuilla 62 % pitempään kuin mobiilikäyttäjät. Kannattaa siis tiivistää mobiilisisältö houkuttelevaksi.

Nämä asiat on syytä huomioida jo nettisivujen suunnitteluvaiheessa, jotta sivuston toteutus  onnistuu mahdollisimman helposti ja nopeasti.

Muista myös, että kompromisseja voi joutua tekemään

Joskus tulee myös vastaan tilanteita, että sama idea ei vain toimi kaikilla laitteilla tai jonkin asian toteuttaminen on liian monimutkaista. Nettisivujen suunnittelu on kuitenkin monivaiheinen prosessi, jossa on paljon asioita huomioitavana ja aina pyritään löytämään niistä toimivimmat ja parhaat ratkaisut. Eli kannattaa myös varautua siihen, että kompromisseja voi joutua tekemään joillakin laitteilla. Silloin on hyvä tuntea oma kohderyhmänsä ja tehdä valinta tukemaan heitä – olipa kyseessä sitten mobiili, tabletti tai pöytäkone / läppäri -käyttäjä.

Yhteenvetona voidaan kuitenkin todeta, että kannattaa aina katsoa omia sivuja eri laitteilla ja varmistaa, että asiakkaat löytävät sivuilta sen tiedon, mitä heille halutaan antaa.  

Onhan nettisivusi jo responsiivinen? Jos ei – ota yhteyttä ja korjataan asia pikimmiten.