Web design trendit 2022 – tätä nettisivut ovat nyt

Vaikka vuotta on vielä jäljellä, niin nyt on jo hyvä aika kurkistaa siihen, miltä ensi vuosi tulee näyttämään verkkosivujen osalta. Viimeisten parin vuoden pakonomainen digikehitys näkyy toki myös nettisivujen suunnittelussa, nyt halutaan sivustoja, jotka ovat mielenkiintoisia, erottuvat ja tarjoavat katselijalle elämyksellistä sisältöä. Nämä luetellut asiat eivät itsessään ole mitään uutta, mutta on uusia keinoja saavuttaa kävijän mielenkiinto. Tässä alla lueteltuna web design trendit vuodelle 2022.

web design trendit 2022

Saavutettavuus ja käyttäjälähtöisyys

Sivustot halutaan kaikkien ulottuville, joten saavutettavuus on edelleen hyvin tärkeässä roolissa. Sen lisäksi, että sivut palvelevat eri käyttäjäryhmiä, niiden on hyvä olla käyttöliittymältään intuitiivisia, eli käyttäjää johdatetaan loogisesti sen tiedon äärelle, mitä hän on etsimässä.

Tummat sivustot

Valkoinen sivusto on pitkään ollut ”lähtökohta”, mutta nykyisin, kun ruudun äärellä ollaan paljon, on silmälle vaihtelua ja lepoa tummapohjaiset sivut tai vaihtoehtoisesti sivujen tumma tila. Tummalla väripohjalla olevilla sivuilla pystyy tuomaan erilaisia väripaletteja esille kuin vastaavasti vaalealla.

 Minimalismi ja värit

Sivuissa ja varsinkin sen kuvamaailmassa halutaan nyt karsia asioita: kuvamaailman tulisi olla modernia, selkeälinjaista sekä harmonisen väristä – värejä saa siis olla, kunhan ne vain ovat keskenään sopusoinnussa. Sivuihin on hyvä jättää myös tyhjää tilaa rauhoittamaan kokonaisuutta ja tukea tätä isoilla kuvilla ja vähäisemmällä määrällä tekstiä (unohtamatta kuitenkaan hakukoneiden toivomaa tekstimäärää!).

Interaktiivinen sisältö ja liike

Liike tuo nettisivuille uuden mielenkiinnon selaamiseen. Sivujen selaukseen pystytään rakentamaan eri lailla liikkuvia elementtejä, joiden ansiosta käyttäjäkokemukseen saadaan enemmän ulottuvuutta. Myös interaktiiviset elementit ovat tulossa nettisivuille. Niiden tarkoituksena on luoda ympäristö, jossa sivuston käyttäjä voi olla aktiivisesti mukana käytössä. Se osaltaan parantaa sivuston käyttökokemusta tuomalla siihen mukaan mielenkiintoisia elementtejä.

Peukalosuunnittelu ja yhden sivun selaus

Yhä enemmän sivuston käyttäjistä selailee sivustoja mobiililaitteilla. Keskimäärin mobiilikäyttäjien määrä on 60–80 % sivuston kävijöistä. Tämän takia nettisivusivut on hyvä suunnitella peukalolähtöisiksi, eli siis ihan kuin puhelimella selataan sivuja scrollaamalla. Tämä tukee myös yhden sivun suunnittelua, eli suurin osa asioista tulee olla yhdellä sivulla tai siitä pääsee klikkaamaan helposti toiselle sivulle. Valikot voivat mobiilimaailmassa tuntua kankeilta käytettäviltä.