Verkkokauppa minun yritykselleni? No miksipä ei! Verkkokaupan perustaminen ei ole rakettitiedettä, mutta on asioita, joita kannattaa huomioida. Tässä alla parhaat vinkit siihen, mitä kannattaa huomioida verkkokaupan perustamisessa ja ylläpitämisessä.

Erotu massasta
Verkkokauppoja on paljon ja uusia tulee sekä päivitetään joka päivä. Miten juuri sinä erotut tästä massasta? Uskalla olla persoonallinen ja luoda jotakin omaa. Tuo tuotteillesi jotain lisäarvoa, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan lisää. Muista pakata tuotteet kauniisti ja samalla voit lähettää pienen tervehdyksen asiakkaalle – kortin ja kiitossanojen kera tai vaikka alennuskoodin seuraavasta ostoksesta.
Tuotetiedot kuntoon
Asiakas on kiinnostunut saamaan tuotteesta riittävästi tietoa ostopäätöksen perusteeksi, joten muista tarjota sitä hänelle. Verkkokaupassa tuotetta ei pääse hypistelemään omin pikku kätösin, eli tuotteiden kuvaukset ovat niitä paikkoja, joissa tuotemielikuvat luodaan. Tuotteista on hyvä myös olla riittävän monta, hyvää kuvaa tuotteen eri kulmista ja käytöstä.
Helppoa ostamista
Moni kauppa jää syntymättä, jos tuotteen ostaminen on liian vaikeaa. Olipa kyse tuotteen löytämisestä, puutteellisista tuotetiedoista, huonoista kuvista, vääristä maksu- tai toimitustavoista – jokainen näistä vaikuttaa ostokokemukseen. Muista siis tarkistaa, että verkkokaupastasi on helppoa ostaa tuotteita.
Ulkoiset ratkaisut – maksutavat sekä kuljetukset
Verkkokaupan perustaminen vaatii muutamia ulkoisia toimintoja, jotta kaikki tahdotut ominaisuudet saadaan mukaan. Verkkokaupan maksut ja kuljetukset ovat näitä ja kiistatta niistä tulee myös eniten kuluja, joihin on hyvä varautua. Maksuoperaattoreille maksetaan joko kuukausittain tai prosentuaalisesti jokaisesta transaktiosta. Toisaalta vastapainoksi saat helpon ja luotettavan maksutavan, joka toimii ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään. Maksutapoja on useita ja niistä löytyy jokaiseen tarpeeseen sopivia.
Kuljetuksien osalta kannattaa myös tehdä sopimus jonkun toimittajan kanssa. Näin paketin postimaksuissa voi säästää, kun ne keskittää jollekin toimijalle. Tässäkin on monta toimijaa, joita vertailemalla löytää juuri omaan tarpeeseen sopivan ratkaisun ja asiakas saa pakettinsa nopeasti sekä helposti.
Tiedota, mainosta, näy
Kuten uusi kivijalkakauppakin, myös verkkokauppa vaatii tiedottamista ja mainostamista, jotta asiakkaat löytävät sinne. Mainosta siellä missä asiakkaasikin ovat – sosiaalisen median ryhmät ja muut kanavat sekä hakukoneet ovat luontaisia paikkoja hakea näkyvyyttä. Varmista siis, että verkkokauppaasi on tehty hakukoneoptimointi ja tarvittaessa osta mainoskampanja tukemaan lanseerausta.
Sesongit ja uutuustuotteet, verkkokaupan päivittäminen
Tarjoa asiakkaillesi aina uutta ja syy palata ostoksille. Päivitä verkkokauppaan uusia tuotteita esimerkiksi sesongin mukaan. Muista myös mainostaa näitä vaikka uutiskirjeellä, jossa voit myös välillä tarjota alennuskuponkia tai muuta houkutinta asiakkaille.
Muista seurata saatua dataa
Mitkä tuotteet ovat kaikkein kiinnostavimpia? Miksi juuri ne tuotteet liikkuvat, mutta jotkut toiset tuotteet eivät? Muista säännöllisin väliajoin tutkia, miten kauppa on käynyt ja tee tarvittaessa muutoksia tuotevalikoimaan tai verkkokaupan tuotteiden näkyvyyteen. Kun opit tuntemaan asiakkaidesi käyttäytymistä paremmin, on sinun helpompaa myydä heitä kiinnostavia tuotteita ja myyntisi kasvaa varmemmin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että verkkokauppa on hyvä tapa tavoittaa sellaisia asiakkaita, jotka eivät kivijalkakauppaan eksyisi. Mutta työtä verkkokauppakin vaatii, myös sen pystyttämisen jälkeen. Jos olet valmis hyppäämään mukaan verkkokaupan pyörteisiin, niin kannattaa katsella mitä muut ovat tehneet, mikä tuntuu itsestä toimivalta ja mikä ei. Sen pohjalta on helppo lähteä rakentamaan omaa verkkokauppaa. Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, minkälainen verkkokauppa sopii juuri sinulle.